Prečo 108?

Prečo 108?

Už si sa niekedy stretol s týmto mystickým číslom? Prečo práve 108? Ak sa už nejakú chvíľu venuješ yoge a to nielen cvičeniu určite si sa už s týmto číslom stretol. Možno nosíš na krku tibetskú ,malu, (náhrdelník z goráliek), ktorý slúži ako pomôcka pri spievaní mantier, áno, počet goráliek je 108, plus jedna gorálka pre Guru.

Aké sú ďalšie významy tohoto ezoterického čísla? Je ich mnoho, tak napríklad: v sanskritskej abecede je 54písmien, 54×2, kde 1x symbolizuje Shivu – mužskú energiu a 1x symbolizuje Shakti – ženskú energiu.

108 je budhistické a hindiuistické číslo s veľkým duchovným významom

V histórii malo niekoľko dimenzionálnych významov. V geometrii je toto číslo prirodzeným rozdelením kruhu (108=36+72=9×12). Prechodný rok má 366 dní, 3x6x6 je 108. V mnohých východných náboženstvách a tradíciach ako sú Hinduizmus, Budhizmus je toto číslo považované za posvätné.

Aj historický monument akým sú Stonehenge má v priemere 108 stôp. Toto číslo predstavuje celú existenciu, hovorí sa že existuje 108 meditácii, 108 chodníkov k Bohu, Indické tradície majú 108 foriem tanca, v Hinduizme existuje 108 mien Bohov. Veľa budhistických chrámov má presne 108 schodov.

V Japonsku na konci roka zvonec zazvoní v budhistických chrámoch 108 krát, aby tak ukončil starý rok a privítal nový. Pričom každé cinknutie predstavuje jedno zo 108 pozemských pokušení, ktoré človek musí prekonať, aby dosiahol nirvánu.

Aj v astronómii je toto číslo hneď v niekoľkých úkazoch zobrazené. Tak napríklad, vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom je 108 krát priemer Slnka. Priemer Slnka je 108 krát priemerom Zeme. Podľa starovekých textov sa vesmír skladá zo 108 elementov.

108 pozdravov slnku sa cvičí, na počesť zmeny, napríklad, keď sa mení ročné obdobie, alebo ak sa stala nejaká tragédia, aby naspäť nastal mier a porozumenie. Hovorí sa, že ak človek praktizuje pranayamu (dýchacia technika) a to len so 108 dychmi, príde deň osvietenia.

Existuje 108 energických dráh, alebo tzv. nádí tvoriacich srdcovú čakru, je 108 bodov, ktoré definujú ľudské telo. Podľa Čínskej a Indickej vedy existuje 108 akupresúrnych bodov.

A existuje ešte oveľa viac ďaľších poznaní, ktoré nás stále vedú k tomuto ezoterickému číslu 108.

Asi si to každý deň neuvedomujeme, ale či chceme alebo nie, sme súčasťou vesmíru, kde je všetko navzájom prepojené.